Geplaatst op Geef een reactie

De charme van Rollei… en haar ondergang…

Rolleilux belichtingsmeter kopen
charme van rollei

Iedereen die ooit een Rolleiflex in handen heeft gehad zal het met ons eens zijn: wát een vakmanschap, en dat ook nog gegoten in een ongekend charmant design!

de charme van rollei
Móói hé?

De aantrekkingskracht van Rollei is anno 2019 nog steeds even sterk als in de gloriejaren van dit legendarische cameramerk. Wij krijgen dan ook regelmatig aanvragen van verzamelaars voor de Rolleiflex, Rolleicord, Rollei 35 en niet te vergeten de Rollei 6×6 reflexcamera’s. En denk maar niet dat al dat prachtigs altijd direct in de kast verdwijnt; er zijn ook gebruikers van analoge Rollei apparatuur!

Mijn vader (ooit zelf een eersteklas Rollei verzamelaar) en ik hebben ons altijd afgevraagd hoe het nou toch kan dat zo’n mooi merk met zoveel fans uiteindelijk ‘over de kop is gegaan’. Het ging toch zo goed? Ze waren toch zo gewild? En die spullen, die waren toch zo vreselijk mooi..?

Inmiddels hebben wij antwoord gekregen op die vraag. Ten minste, wat ons betreft is het een goede hint naar de waarheid. Want op een dag kwam mijn vader via-via in het bezit van de uitrusting van een officiële Rollei-reparateur. Een paar vergeelde dozen vol met plastic zakjes achterin de auto geladen en thuis nieuwsgierig uitgepakt. In al die kleine plastic zakjes zaten honderden verschillende schroefjes, radertjes, palletjes, rollertjes, schijfjes, springveertjes, stukjes leer en nog véél meer onderdelen die we niet thuis konden brengen.

Inkijkje in de Rollei fabriek bij de faillissements-verkoop in 2015

Alles was weliswaar keurig genummerd, maar het zweet breekt je uit als je het ziet. Het lijkt erop dat bij ieder cameratype werkelijk elk afzonderlijk onderdeel opnieuw is uitgevonden door de makers van ons geliefde merk. Ze hebben geen enkel schroefje dubbel gebruikt; ze zijn allemaal nét even anders, qua vorm, lengte, kleur, diameter en schroefdraad. En dan hebben we het alleen nog maar over de schroefjes. Laat staan dat je op zoek bent naar een stukje leren camerabekleding in een bepaalde vorm… Of naar een palletje voor het filmtransport… Of lamellen voor je sluiter… en ga zo maar door.

Nachtmerries kregen we ervan. Moest dit echt allemaal online gezet worden? Alle onderdeeltjes apart gefotografeerd en omschreven, een helse klus. Eerlijkheid gebied te zeggen dat er meerdere momenten zijn geweest waarop we dachten: we gooien de hele boel in de container. Maar dat konden we niet over ons hart verkrijgen. Het is en blijft ten slotte wel Rollei! En je zal maar nét dat ene tandwieltje nodig hebben!

Nachtmerries

Om een lang verhaal kort te maken: het is uiteindelijk gelukt. Nu kunnen wij met trots zeggen dat wij de grootste leverancier van Rollei reparatie- en reserveonderdelen onderdelen zijn! Al onze Rollei onderdelen zijn 100% origineel en ongebruikt. Wij nodigen dan ook alle Rollei reparateurs en liefhebbers uit om ons uitgebreide assortiment te bekijken. Heb je een Rollei twee-oog camera die wel een nieuw leertje kan gebruiken?

Of zit er ergens een schroefje los…? Dan zit hier vast wel iets voor je bij.

Het is misschien wel zo netjes om alvast te vermelden dat wij helaas niet kunnen garanderen dat het onderdeel dat u bij ons koopt het juiste is. En aangezien wij niet, zoals Rollei, ten onder willen gaan aan ons eigen assortiment, kunnen we helaas ook geen bestellingen van deze onderdeeltjes meer retour nemen.

Dat gezegd hebbende, wensen wij iedereen veel succes en vooral veel plezier toe bij zijn Rollei reparatie projecten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.