Geplaatst op Geef een reactie

Een zonnekap op je lens, is dat nu echt nodig of niet?

zonnekap kopen
zonnekappen kopen

Tegenwoordig worden lenzen nogal eens standaard verkocht zonder zonnekap. Dus dan zal zo’n ding wel niet zo heel erg belangrijk zijn, toch?

Mis! Een zonnekap is wat ons betreft een onmisbaar onderdeel van je fotografie-uitrusting, zeker wanneer het gaat om analoge camerasets zoals spiegelreflex fotografie combinaties. Waarom een zonnekap gebruiken?

Reden 1

De belangrijkste reden voor het gebruik van een zonnekap is om de lens af te schermen tegen de effecten van ongewenste lichtinval. Een ongewenst lichteffect is bijvoorbeeld een ‘flare’; dit is vaak te zien als een ronde vlek of cluster van vlekjes, veroorzaakt door een straal zonlicht die op een bepaalde hoek in de lens schijnt. Maar door kunstlicht of reflecties op glimmende oppervlakken kun je ook nadelige effecten op je foto te zien krijgen als de lens onbeschermd is. Overigens, een flare hoeft niet altijd nadelig te zijn! Het kan je foto ook sfeer geven, bijvoorbeeld een echte ‘zomerfoto’ waarbij je ziet hoe fel de zon schijnt op dat moment kan juist heel leuk zijn!

Reden 2

Een ander, ook zeker niet onbelangrijk argument voor het altijd gebruiken van een zonnekap is als bescherming van je lens! Met name stoot-ongelukjes kunnen hiermee verzacht worden. Dit is dan wel ook meteen de reden dat zonnekappen er meestal gehavend uitzien…

waarom een zonnekap gebruiken

Maakt het uit welke zonnekap je gebruikt?

De meeste lenzen hebben speciaal ontworpen zonnekappen, die dan ook echt alleen geschikt zijn voor dat type lens. Het is namelijk belangrijk dat de kap niet te breed, maar ook niet te smal is. Als hij te groot is, bestaat de kans dat je foto onnodig donkerder wordt langs de randen. En is hij te klein, dan geeft hij de lens niet voldoende schaduw en zal het beeld ongelijk belicht worden. Zoals je zult begrijpen luistert het allemaal nogal nauw met die zonnekappen! Wij raden aan om geen universele zonnekappen te gebruiken, maar te investeren in een originele kap die hoort bij jouw lens.

Waar kun je een tweedehands zonnekap kopen voor Leica, Nikon, Canon, Minolta en meer?

Bij ons! 🙂 De Wit Camera’s biedt een steeds wisselend assortiment aan originele merkzonnekappen. Al onze zonnekappen zijn volledig functioneel en dus heel geschikt om mee te fotograferen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.