Geplaatst op Geef een reactie

Wat is een tussenring en waar worden tussenringen voor gebruikt?

wat is een tussenring

Een tussenring, ook wel extension tube genoemd, is een macro attachment dat tussen de camerabody en de lens geplaatst wordt.

De ring zelf heeft geen glas. Het is dus geen optische lens, zoals bijvoorbeeld een extender, maar puur een verlengstuk.

Wat doet een tussenring precies?

Een tussenring verlengt de afstand van de lens tot het scherpstelpunt. Dat betekent, dat je  feitelijke scherpstelafstand kleiner wordt. Je kunt hierdoor dichterbij je onderwerp komen en het nog steeds scherp krijgen. Het effect is dus dat je van een gewone lens een macro lens kunt maken!

Bij welke objectieven kun je een tussenring gebruiken?

Je kunt tussenringen in principe bij elk soort objectief gebruiken, het effect blijft altijd hetzelfde. Het maakt dus niet uit of je lens een groothoek of een telelens is, een zoomlens of een vaste brandpuntsafstand heeft, of zelfs al een macro lens is: je verkleint de minimale scherpstelafstand tot je onderwerp. Overigens is het effect wel het beste werkbaar bij standaard-objectieven (alles rond de 50mm).

Tussenring vs macrolens

Wat is het verschil tussen het gebruik van een macrolens ten opzichte van een tussenring?

Een macrolens kan best duur zijn in de aanschaf, terwijl de meeste tussenringen een goed betaalbaar alternatief zijn. Waarom zou je dan investeren in een dure lens terwijl je ook gewoon een ring kunt gebruiken?

Voordelen van tussenringen:

Een tussenring is goedkoop in de aanschaf en weegt bijna niets, dus je kunt hem makkelijk meenemen in je fototas voor het geval dat. Het gebruik ervan is niet ingewikkeld; je  kunt de ring snel op- en afnemen wanneer nodig.

Nadelen van tussenringen:

Het nadeel van een tussenring is dat de lichtsterkte van je objectief kan afnemen. Dat wil zeggen dat je er rekening mee moet houden dat je minimaal 1 stop of soms wel meer bij moet zetten om een goede belichting te krijgen. In donkere omstandigheden kan dit er dus voor zorgen dat je eerder aan je maximale opening zit dan bij een macrolens het geval zou zijn. Bovendien heeft dit dan ook weer zijn weerslag op je scherptediepte.

Wat kost een tussenring?

Geplaatst op Geef een reactie

Wat is een teleconverter?

teleconverter kopen

Waar wordt een teleconverter voor gebruikt en wat zijn de voor- en nadelen?

Teleconverters, ook wel extenders of multipliers genoemd, vergroten de brandpuntsafstand van je objectief.

Een converter wordt vaak in het midden tussen de camera en de lens geplaatst. De mate van vergroting kan variëren; meestal ligt dit ergens tussen de 1.4x en de 2x vergroting. Dat wil dus zeggen, dat als je een 50mm lens hebt (een standaardlens), dat je die met een 2x converter kunt veranderen in een 100mm telelens!

Als het allemaal zo makkelijk werkt, waarom neemt dan niet iedereen gewoon een teleconverter in plaats van een telelens?

Voordelen van een teleconverter:

Het grote voordeel van een teleconverter is de prijs. Het is een relatief goedkope manier om van je lens een telelens te maken zonder dat je daarvoor een hele nieuwe, dure lens hoeft te kopen.

Teleconverter nadelen:

Een van de grote nadelen van het gebruik van een teleconverter vs telelens, is dat de lichtsterkte van je lens erdoor achteruit gaat. Ga uit van minimaal 1 stop, maar kan ook meer zijn, afhankelijk van de vergroting. Dat komt er dus op neer dat als je een 2x multiplier gebruikt bij een opname waar je normaal een diafragma van f16 voor zou gebruiken, je dan een f8 nodig hebt. Dat scheelt dan dus al 2 stops.

Een ander belangrijk punt om te vermelden als het gaat om het gebruiken van een multiplier, is het verlies van beeldkwaliteit in het algemeen. Dit kan komen door verschillende factoren, bijvoorbeeld als de assen van de lens zelf en die van de converter niet helemaal op één lijn liggen. Of als de lens een kleine onvolkomenheid heeft, dan wordt dit door de converter verder uitvergroot. Als de teleconverter van mindere kwaliteit is dan de lens levert dit natuurlijk ook verlies op.

Wat kost een teleconverter?

Geplaatst op Geef een reactie

Een zonnekap op je lens, is dat nu echt nodig of niet?

zonnekap kopen
zonnekappen kopen

Tegenwoordig worden lenzen nogal eens standaard verkocht zonder zonnekap. Dus dan zal zo’n ding wel niet zo heel erg belangrijk zijn, toch?

Mis! Een zonnekap is wat ons betreft een onmisbaar onderdeel van je fotografie-uitrusting, zeker wanneer het gaat om analoge camerasets zoals spiegelreflex fotografie combinaties. Waarom een zonnekap gebruiken?

Reden 1

De belangrijkste reden voor het gebruik van een zonnekap is om de lens af te schermen tegen de effecten van ongewenste lichtinval. Een ongewenst lichteffect is bijvoorbeeld een ‘flare’; dit is vaak te zien als een ronde vlek of cluster van vlekjes, veroorzaakt door een straal zonlicht die op een bepaalde hoek in de lens schijnt. Maar door kunstlicht of reflecties op glimmende oppervlakken kun je ook nadelige effecten op je foto te zien krijgen als de lens onbeschermd is. Overigens, een flare hoeft niet altijd nadelig te zijn! Het kan je foto ook sfeer geven, bijvoorbeeld een echte ‘zomerfoto’ waarbij je ziet hoe fel de zon schijnt op dat moment kan juist heel leuk zijn!

Reden 2

Een ander, ook zeker niet onbelangrijk argument voor het altijd gebruiken van een zonnekap is als bescherming van je lens! Met name stoot-ongelukjes kunnen hiermee verzacht worden. Dit is dan wel ook meteen de reden dat zonnekappen er meestal gehavend uitzien…

waarom een zonnekap gebruiken

Maakt het uit welke zonnekap je gebruikt?

De meeste lenzen hebben speciaal ontworpen zonnekappen, die dan ook echt alleen geschikt zijn voor dat type lens. Het is namelijk belangrijk dat de kap niet te breed, maar ook niet te smal is. Als hij te groot is, bestaat de kans dat je foto onnodig donkerder wordt langs de randen. En is hij te klein, dan geeft hij de lens niet voldoende schaduw en zal het beeld ongelijk belicht worden. Zoals je zult begrijpen luistert het allemaal nogal nauw met die zonnekappen! Wij raden aan om geen universele zonnekappen te gebruiken, maar te investeren in een originele kap die hoort bij jouw lens.

Waar kun je een tweedehands zonnekap kopen voor Leica, Nikon, Canon, Minolta en meer?

Bij ons! 🙂 De Wit Camera’s biedt een steeds wisselend assortiment aan originele merkzonnekappen. Al onze zonnekappen zijn volledig functioneel en dus heel geschikt om mee te fotograferen!

Geplaatst op Geef een reactie

De charme van Rollei… en haar ondergang…

Rolleilux belichtingsmeter kopen
charme van rollei

Iedereen die ooit een Rolleiflex in handen heeft gehad zal het met ons eens zijn: wát een vakmanschap, en dat ook nog gegoten in een ongekend charmant design!

de charme van rollei
Móói hé?

De aantrekkingskracht van Rollei is anno 2019 nog steeds even sterk als in de gloriejaren van dit legendarische cameramerk. Wij krijgen dan ook regelmatig aanvragen van verzamelaars voor de Rolleiflex, Rolleicord, Rollei 35 en niet te vergeten de Rollei 6×6 reflexcamera’s. En denk maar niet dat al dat prachtigs altijd direct in de kast verdwijnt; er zijn ook gebruikers van analoge Rollei apparatuur!

Mijn vader (ooit zelf een eersteklas Rollei verzamelaar) en ik hebben ons altijd afgevraagd hoe het nou toch kan dat zo’n mooi merk met zoveel fans uiteindelijk ‘over de kop is gegaan’. Het ging toch zo goed? Ze waren toch zo gewild? En die spullen, die waren toch zo vreselijk mooi..?

Inmiddels hebben wij antwoord gekregen op die vraag. Ten minste, wat ons betreft is het een goede hint naar de waarheid. Want op een dag kwam mijn vader via-via in het bezit van de uitrusting van een officiële Rollei-reparateur. Een paar vergeelde dozen vol met plastic zakjes achterin de auto geladen en thuis nieuwsgierig uitgepakt. In al die kleine plastic zakjes zaten honderden verschillende schroefjes, radertjes, palletjes, rollertjes, schijfjes, springveertjes, stukjes leer en nog véél meer onderdelen die we niet thuis konden brengen.

Inkijkje in de Rollei fabriek bij de faillissements-verkoop in 2015

Alles was weliswaar keurig genummerd, maar het zweet breekt je uit als je het ziet. Het lijkt erop dat bij ieder cameratype werkelijk elk afzonderlijk onderdeel opnieuw is uitgevonden door de makers van ons geliefde merk. Ze hebben geen enkel schroefje dubbel gebruikt; ze zijn allemaal nét even anders, qua vorm, lengte, kleur, diameter en schroefdraad. En dan hebben we het alleen nog maar over de schroefjes. Laat staan dat je op zoek bent naar een stukje leren camerabekleding in een bepaalde vorm… Of naar een palletje voor het filmtransport… Of lamellen voor je sluiter… en ga zo maar door.

Nachtmerries kregen we ervan. Moest dit echt allemaal online gezet worden? Alle onderdeeltjes apart gefotografeerd en omschreven, een helse klus. Eerlijkheid gebied te zeggen dat er meerdere momenten zijn geweest waarop we dachten: we gooien de hele boel in de container. Maar dat konden we niet over ons hart verkrijgen. Het is en blijft ten slotte wel Rollei! En je zal maar nét dat ene tandwieltje nodig hebben!

Nachtmerries

Om een lang verhaal kort te maken: het is uiteindelijk gelukt. Nu kunnen wij met trots zeggen dat wij de grootste leverancier van Rollei reparatie- en reserveonderdelen onderdelen zijn! Al onze Rollei onderdelen zijn 100% origineel en ongebruikt. Wij nodigen dan ook alle Rollei reparateurs en liefhebbers uit om ons uitgebreide assortiment te bekijken. Heb je een Rollei twee-oog camera die wel een nieuw leertje kan gebruiken?

Of zit er ergens een schroefje los…? Dan zit hier vast wel iets voor je bij.

Het is misschien wel zo netjes om alvast te vermelden dat wij helaas niet kunnen garanderen dat het onderdeel dat u bij ons koopt het juiste is. En aangezien wij niet, zoals Rollei, ten onder willen gaan aan ons eigen assortiment, kunnen we helaas ook geen bestellingen van deze onderdeeltjes meer retour nemen.

Dat gezegd hebbende, wensen wij iedereen veel succes en vooral veel plezier toe bij zijn Rollei reparatie projecten!

Geplaatst op Geef een reactie

Het gebruik van kleurenfilters bij zwart-witfotografie: Hoe zit dat nu precies?

kleurenfilters kopen
geelfilter kopen

Bij veel analoge camerasets worden kleurenfilters aangeboden. Maar hoe werkt dat, als je in zwart-wit fotografeert?

Welk effect heeft een kleurenfilter en welk filter moet je waarvoor gebruiken?

Rood, oranje en geelfilters

Over het algemeen worden deze warme kleuren gebruikt om juist de koelere kleuren (dus blauw) meer definitie te geven. Een klassiek voorbeeld hiervan is een wolkenlucht; die krijgt veel meer contrast bij het gebruik van een warm filter. Het diepte-effect van een roodfilter zal sterker zijn dan dat van een geelfilter, dus hiermee kun je experimenteren.

Overigens wordt een oranjefilter ook in de portretfotografie gebruikt om de lijnen in een gezicht wat zachter te maken.

Groen en blauwfilters

Waar worden filters met koele kleuren voor gebruikt? Ook deze filters kunnen een landschap meer definitie geven. Denk hierbij aan een veld met bloemen; met het gebruik van een groenfilter zullen de bloemen duidelijker naar voren komen tussen het gras. Een blauwfilter vermindert het contrast en maakt alle kleuren donkerder (behalve dus de lucht).

Zin om zelf aan de slag te gaan met kleurenfilters? Bekijk onze fotofilters voor analoge zwart-witfotografie!

Geplaatst op Geef een reactie

Leica prototype levert 2,4 miljoen euro op in Wenen

Leica veiling

Foto: Westlicht Centre of Photography/AFP

Wow, wat hadden wij deze camera graag gehad… Dat denken wij, en vast vele verzamelaars met ons.

NRC, 12 maart 2018:

“Deze Leica-camera is sinds zaterdag de duurste camera ter wereld. Op een veiling in Wenen werd de Leica 0-serie nr. 122 voor een bedrag van 2,4 miljoen euro afgehamerd. Het toestel, dat in uitmuntende conditie verkeert, is een van de 25 prototypes die Leica in 1923 maakte, een voorloper van de Leica camera’s die een paar jaar later op de markt kwamen. Deze kleinbeeldcamera’s waren revolutionair in die tijd. De nu een-na-duurste camera is nr. 116 uit dezelfde nulserie Leica’s en werd in 2012 voor 2,16 miljoen euro verkocht.”

Geplaatst op Geef een reactie

Fotograficabeurs Doesburg zondag 21 augustus 2016

fotograficabeurs doesburg

De Wit Camera’s zal ook dit jaar weer met een mooie stand aanwezig zijn op de gezellige openlucht fotograficabeurs Doesburg 2016, georganiseerd door het fotograficamuseum.

 

LeicaWaar:

In het autovrije oude centrum van Doesburg, verdeeld over diverse straten

Wanneer:

Zondag 21 augustus van 09:00 – 16:00 uur

Meer info over het evenement vindt u ook bij de VVV

 

Geplaatst op 2 Reacties

Over De Wit Camera’s

De Wit Camera´s
Wij zijn gespecialiseerd in de verkoop van tweedehands  analoge fotoapparatuur van Leica (Leitz) en Rollei. Daarnaast heeft De Wit Camera’s een groot assortiment aan camera’s, lenzen en accessoires van andere merken gebruiks- en verzamelapparatuur in voorraad.

Onze klanten zijn verzamelaars, professionele gebruikers, veeleisende amateurs en handelaars.

U kunt bij ons eenvoudig online uw product-aanvraag inzenden. De Wit Camera’s verzendt uw bestelling snel en met de grootst mogelijke zorg en aandacht voor de producten.

De Wit Camera’s is een samenwerking tussen vader en dochter Theo en Saskia de Wit, gevestigd in Ede (Gelderland).

Theo de Wit heeft jarenlange ervaring op het gebied van fotografie en fotoapparatuur. Hij was zowel hobbymatig gebruiker als enthousiast verzamelaar van Leitz en Rollei fotospullen. Dit heeft geleid tot een bloeiend bedrijf en velen hebben in de afgelopen jaren zijn expertise op het gebied van analoge fotoapparatuur gedeeld en gewaardeerd.

Zijn dochter Saskia de Wit studeerde Fotografische Vormgeving aan de Haagse kunstacademie. Zij bezoekt 2x per jaar de bekendste Nederlandse fotografiebeurzen en legt zich daar toe op de verkoop van een wijde selectie aan analoge camera’s, lenzen en accessoires.

Ons bedrijft richt zich met name op de verkoop van tweedehands analoge fotografische apparatuur via internet. Langskomen kan eventueel ook, op afspraak.

Algemene Voorwaarden
BTW nummer: NL182339956B01
KvK nummer: 59206942