Geplaatst op Geef een reactie

Wat is een teleconverter?

teleconverter kopen

Waar wordt een teleconverter voor gebruikt en wat zijn de voor- en nadelen?

Teleconverters, ook wel extenders of multipliers genoemd, vergroten de brandpuntsafstand van je objectief.

Een converter wordt vaak in het midden tussen de camera en de lens geplaatst. De mate van vergroting kan variëren; meestal ligt dit ergens tussen de 1.4x en de 2x vergroting. Dat wil dus zeggen, dat als je een 50mm lens hebt (een standaardlens), dat je die met een 2x converter kunt veranderen in een 100mm telelens!

Als het allemaal zo makkelijk werkt, waarom neemt dan niet iedereen gewoon een teleconverter in plaats van een telelens?

Voordelen van een teleconverter:

Het grote voordeel van een teleconverter is de prijs. Het is een relatief goedkope manier om van je lens een telelens te maken zonder dat je daarvoor een hele nieuwe, dure lens hoeft te kopen.

Teleconverter nadelen:

Een van de grote nadelen van het gebruik van een teleconverter vs telelens, is dat de lichtsterkte van je lens erdoor achteruit gaat. Ga uit van minimaal 1 stop, maar kan ook meer zijn, afhankelijk van de vergroting. Dat komt er dus op neer dat als je een 2x multiplier gebruikt bij een opname waar je normaal een diafragma van f16 voor zou gebruiken, je dan een f8 nodig hebt. Dat scheelt dan dus al 2 stops.

Een ander belangrijk punt om te vermelden als het gaat om het gebruiken van een multiplier, is het verlies van beeldkwaliteit in het algemeen. Dit kan komen door verschillende factoren, bijvoorbeeld als de assen van de lens zelf en die van de converter niet helemaal op één lijn liggen. Of als de lens een kleine onvolkomenheid heeft, dan wordt dit door de converter verder uitvergroot. Als de teleconverter van mindere kwaliteit is dan de lens levert dit natuurlijk ook verlies op.

Wat kost een teleconverter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.